Publications by Thomas Glade

Selection of Anthropocene-related books and articles

Univ.-Prof. Dr. Thomas Glade

Selected Publications

Glade, T. (2020). Klimawandel, Morphodynamik und gravitative Massenbewegungen. In: J. L. Lozá, S-W. Breckle, H. Escher-Vette, H. Graßl, D. Kasang, F. Paul and U. Schickhoff, eds. Warnsignal Klima: Hochgebirge im Wandel. Hamburg: Wissenschaftliche Auswertungen, 303 - 308.

Glade, T., Mergili, M. and Sattler, K. eds. (2020). ExtremA 2019: Aktueller Wissensstand zu Extremereignissen alpiner Naturgefahren in Österreich. Wien: Vienna University Press. [Open Access]

Glade, T. (2020). Neuseeland – ist „Green and Clean“ ein Mythos? Geographische Rundschau (10/2020): 28 - 31.

Glade, T., Hoffmann, P. and Thonike, K. (2017). Dürre, Waldbrände, gravitative Massenbewegungen und andere klimarelevante Naturgefahren. In: G. P. Brasseur, D. Jacob and S. Schuck-Zöller, eds. Klimawandel in Deutschland: Entwicklung, Folgen, Risiken und Perspektiven (1st ed). Berlin/Heidelberg: Springer Spektrum, 111-121.

Glade, T., Bell, R., Dobesberger, P., Embleton-Hamman, C., Fromm, R., Fuchs, S., ... Zeidler, A. (2014). Der Einfluss des Klimawandels auf die Reliefsphäre. In: Österreichischer Sachstandsbericht Klimawandel 2014 (AAR14). Austrian Panel on Climate Change (APCC). Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 557-600.

Glade T. and Dix A. (2013) Humanity as an Agent of Natural Disasters. In: P. T. Bobrowsky, ed. Encyclopedia of Natural Hazards (Encyclopedia of Earth Sciences Series). Dordrecht: Springer Sciences.

Glade, T. and Felgentreff, C. (2008). Naturrisiken - Sozialkatastrophen. Eine Einführung. In: C. Felgentreff and T. Glade, eds. Naturrisiken und Sozialkatastrophen. Heidelberg: Spektrum Akademischer Verlag.